Сихара ООД разполага с екип от високо квалифицирани техници с богат професионален опит по отношение на отстраняване на всякакви неизправности, свързани с климатичните системи. Благодарение на тях и на иновативната апаратура, която използваме нашите клиенти се радват на бързи и адекватни реакции по повод на възникнали проблеми със закупени климатици

Ние предлагаме както надежден и качествен сервиз, така и периодична профилактика на гаранционни и извънгаранционни уреди.

Гаранцията на закупения от Вас климатик зависи от производителя, на който сте се спрели – различните марки предлагат съответно различни гаранционни срокове. От голямо значение също така е клиентът да спазва препоръките за правилна експлоатация и поддръжка на уреда. Когато купувате климатик, нашият съвет е да не обръщате внимание само на гаранционният срок на уреда, а и на наличитието на сигурен и качествен сервиз, който би отстранил евентуални бдещи проблеми, свързани с правилното и ефективното функциониране на уреда. С екипа на Сихара ООД, няма да имате никакви притеснения, тъй като ние предлагаме качествени и утвърдени на пазара марки, както и сигурен и професионален сервиз на всички уреди.

При наличието на повреда на климатик в гаранция, закупен от нас, ние уговаряме точна дата, час и адрес с клиента. Изпращаме професионални техници, които отстраняват възниканалия проблем на място. Съществува и вариант за демонтиране на уреда и транспортирането му до най-близката сервизна база на компанията. Изготвяме протокол, като правим всичко възможно да отстраним проблема в най-кратки срокове. За съжаление понякога се налага да чакаме доставка на резервни части за по-дълъг период от време и тогава времето за сервиз на уреда може да стигне до 1 месец.

При сервиза на извънгаранционни климатични системи, процедурата е абсолютно същата, с тази разлика, че клиентът трябва да поеме разходите за отремонтирането и закупуването на резервни части. Доставката на необходимите резервни части ще отнеме определен период от време, който също трябва да се предвиди.

Клиентът винаги има право да откаже извършването на евентуален ремонт на уреда, но ще бъде необходимо да заплати необходимата диагностика, включваща посещението на някой от нашите техници и установяването на причината за проблема в размер на 60,00 лв.

В случай, че промените решението си и все пак решите да се възползвате от нашите сервизни услуги, платената диагностика ще бъде приспадната от крайната сума, която ще трябва да заплатите за сервиза на климатика. Всеки ремонт е строго индивидуален и се оферира на база извършената диагностика.

  • Шум в климатика - когато климатика е в режим на работа издава определен шум (пукащ звук), който се получава при повишаване на температурата от което пластмасата се разширява и се получава този звук.
  • Климатика не охлажда - проверете зададената температура, почистете филтрите, затворете вратите и прозорците в помещението където е климатика.
  • Миризма в климатика - допълнителните филтри и ароматизатори често допринасят за лошата миризма от климатика.
  • Климатика не работи - Проверете батериите на дистанционното управление. Включен ли е в захранващата мрежа.Проверете какво сте задали като режим на работа.

Ние от Сихара ООД приемаме Вашата заявка за сервиз на климатици 6 дни в седмицата. След като дадете своята заявка за ремонт, служител на Сихара ООД ще Ви потърси за потвърждение и ще получите допълнително обаждане, когато екипът за сервиз и монтаж на климатици тръгне към Вашия адрес.

Всеки от нашите техници е висококвалифициран и първото нещо, което ще направи е да открие какъв е проблема с вашия климатик и да Ви информира какво точно е необходимо, за да се отстрани повредата.

Всеки клиент получава точна и ясна сметка за сервиза, който е необходим преди започването на ремонтните дейности.

 

Изберете най-икономичният уред за отопление или охлаждане

Климатик за Вашия дом

Предлагани марки